top of page

Lär dig det som står på denna sida. Frågor om detta kommer på provet.

Källor

En ”källa” är stället som man hittar information ifrån. Det brukar vara böcker, tidningsartiklar, hemsidor på internet, men kan också vara brev eller intervjuer etc.

 

Att lita på en källa eller inte

 

Som du kanske förstår så är vissa källor perfekta för ett skolarbete eller för forskning på universitetet. De är sanna källor som ingen försökt manipulera eller fuska med. (Manipulera betyder ändra, styra, påverka, fiffla, smussla eller mygla). 

När du jobbar med en uppgift behöver du få reda på vad som är sant.

 

Är den som står bakom texten pålitlig?

 Vill författaren bara ge dig fakta, eller vill han eller hon ge dig en viss åsikt om något?

 Vill författaren få något att se ut som fakta, fast det bara är gissningar?

 När skrevs texten? Har saker och ting förändrats sedan dess?

 Kom ihåg att olika texter har olika syften – att informera, övertyga, baktala, sälja, berätta en spännande historia.

 

 

 Att vara källkritisk när det gäller fakta om sådant som hänt i historien innebär att ställa sig frågan: Har författaren varit källkritisk eller inte, när han eller hon valt ut och tolkat källorna till sin text?

 

 

 

Historiska källor

 

Man kan hitta information från flera andra ställen också som man kanske inte tänker på i första taget. Det kan vara från en tusenårig grav. (Där kan man kanske få veta om skelettet är välbevarat hur man skötte sina tänder för tusen år sedan eller vilken slags religion man hade på den tiden) eller det kan vara från en kaffekopp från Sovjetunionen. Där kan man få veta att de hade svårt att få fram plastprodukter under den period som kallades Kalla Kriget (1945-1990) för att kaffemuggarna var gjorda av plåt. Allt som är kvarlämnat från historien är historiska källor.

En historisk källa kan ge direkta svar på olika frågor om hur det var. 

 

En tolkning består av en annan typ av historisk information. Där har någon redan tolkat och sammanställt kunskaper från en eller flera källor. 

Uppge källa!

 

Det är viktigt att uppge sina källor – tala om för den som läser en faktatext som du har skrivit varifrån du har hämtat dina fakta. En enkel källhänvisning när du använt fakta ur en bok kan se ut så här: Rydberg, Operan vid Stockholms ström (1993) På så sätt kan du som källkritisk författare få dina källkritiska läsare att se att din text håller för granskning! 

 

 

Källkritik på internet Det som skiljer internet från andra medier är att du inom sekunder efter att man knappat in något har tillgång till hundratusentals sidor med information. Men - man har ofta ingen aning om vem som ligger bakom dem. En stor del av texterna har inget namn längst ned som visar vem som skrivit dem. Ingen myndighet eller någon annan har granskat texternas sanningshalt innan de publicerats. Det är upp till dig att kontrollera och avgöra.!

© 2014 by Anna Hälinen. Proudly created with Wix.com

bottom of page